21 marts 2019

Gaļas vērtība

Gaļa ir vērtīgo uzturvielu avots. Nosaukšu trīs:

Gaļa ir dzīvnieku izcelsmes olbaltumvielu avots un to daudzums ir no 17 līdz 20 %. Tas nozīmē, ka 150 g gaļas satur 25,5 — 30 g olbaltumvielu. Olbaltumvielas ir pamatmateriāls mūsu organismam. Tas ir vajadzīgs muskuļiem, asinīm, iekšējiem orgāniem, ādai, imunsistēmai. Olbaltumvielas sadalās līdz aminoskābēm, no kurām tiek veidotas citas organismam nepieciešamās olbaltumvielu molekulas. Patērējamo olbaltumvielu vērtību cilvēkam nosaka  sabalansētība pēc neaizvietojamu aminoskābju satura. Tos sauc par neaizvietojamiem tāpēc, ka tos nevar sintezēt organismā. Dažādām organismu sugām neaizvietojamo aminoskābju saraksts ir atšķirīgs un pieaugušajam veselīgam cilvēkam ir 8 neaizvietojamās aminoskābes. Dzīvnieku olbaltumvielas ir sabalansētas, lai gan gaļa nav vienīgais to avots. Piemēram, aminoskābi valīnu var uzņemt ar pākšaugiem, zemesriekstiem, lizīnu  ar kviešiem, riekstiem, amarantu, triptofānu  ar pākšaugiem, auzām, datelēm, zemesriekstiem, sezamu. Tāpēc cilvēkiem, kuri dažādu iemeslu dēļ atsakās no gaļas lietošanas, ir svarīgi pārdomāt un dažādot savu uzturu, lai nodrošinātu savu organismu ar visām nepieciešamajām aminoskābēm.

Mūsu organisms nevar eksistēt bez skābekļa, kuru transportē homoglobīns, kas atrodas sarkanajās asins šūnās. Homoglobīna veidošanai nepieciešams dzelzs. Cilvēka organisms ir spējis saņemt divvalentu un trīsvalentu dzelzi ar ēdienu. Protams, arī dzelzs avots ir ne tikai gaļā (īpaši aknās), bet visefektīvāk šis elements iesūcas tieši no gaļas (16 —20%). Salīdzinājumam: no populāra augu izcelsmes avota spinātiem uzsūcas tikai 7-9%. Nozīmīgs dzelzs daudzums satur arī rudzu maize, griķi, lēcas, zirņi. 5  10% no nepieciešamā dzelzs daudzuma mēs iegūstam ar dzeramo ūdeni. Atteicoties no gaļas, ir nepieciešams rūpīgi sabalansēt savu diētu, jo vienveidīgs uzturs var radīt nopietnu dzelzs deficītu, kas piedalās arī ļoti svarīgās citās funkcijās mūsu organismā, piemēram, ietekmē imunsistēmas darbību. Tāpēc veģetāriešiem un vegāniem ārsti iesaka vismaz reizi pusgadā pārbaudīt dzelzs līmeni asinīs un iekļaut savā uzturā sojas produktus, zirņus, spinātus,  arī papildināt dzelzs krājumu vitamīnu un minerālu piedevu veidā.

Cinks regulē vairāk nekā 200 enzīmu (fermentu) struktūru aktivitāti,  arī piedalās nozīmīgāko hormonu, neiromediatoru, sarkano šūnu veidošanā, radot organisma šūnām labvēlīgus apstākļus pilnvērtīgai funkcionēšanai. Cinka avots ir ne tikai gaļa, bet arī augu izcelsmes produkti, tomēr augu kulinārijas apstrāde izraisa būtiskus cinka zudumus, bet no dzīvnieku izcelsmes ēdiena cinks labāk iesūcas nekā no augu izcelsmes pārtikas.

Neskatoties uz informāciju par gaļas vērtību, dažādu iemeslu dēļ cilvēki dažkārt atsakās no gaļas savā uzturā un gaļas pretinieki demonstrē iespaidīgus argumentus. Patiešām, pastāv statistika, kas iegūta uz pētījumiem tādu tautu un sociālo grupu vidū, kuru uzturā ir maz gaļas. Dati liecina, ka šiem iedzīvotājiem ir zems sirds un asinsvadu slimību līmenis, ateroskleroze, piena dziedzera vēža un prostatas vēža līmenis.

Cik droša veselībai ir gaļa?

Ar kādiem riskiem saista gaļas lietošanu?

No ka patērētājs nebaidās, lietojot gaļu, bet vajadzētu...?

Lietojot gaļu, jāatcerās, ka:

Jautājumi un atbildes
Kā pārtikas piedevas iegūst? Un kāpēc tās nepieciešamas? Pārtikas piedevu veidi (īss apraksts par katru no veidiem). To iedalījums. Kuras no E-vielām ir īpaši toksiskas un bīstamas, iespējams, pat alerģiskas?

jautājums par E-vielām joprojām interesē patērētājus. Kā neapmaldīties pārtikas piedevu jeb E-vielu džungļos? .............lasīt atbildi šeit

Vai visas E vielas ir tik liels bubulis, kā daudziem šķiet?

E vielas (no angļu valodas – E – edible - ēdams), jeb pārtikas piedevas ir produkta sastāvdaļas un norāde par to klātbūtni produkta marķējumā neliecina, ka šajā produktā ir inde un produkts ir potenciāli bīstams cilvēku veselībai .............lasīt atbildi šeit

Vēlējos lūgt konsultāciju par Diētiskās pārtikas cilvēkiem ar veselības traucējumiem reklāmu. Sakiet, vai šiem produktiem drīkst būt akcijas ar atlaidēm aptiekās, kas publicētas aptiekas avīzē patērētājiem?

LR un ES normatīvajos aktos nav aizlieguma veicināt diētisko produktu, t.sk.diētisko pārtiku cilvēkiem ar veselības traucējumiem, realizāciju, veicot akcijas ar atlaidēm un sniedzot informāciju reklāmā, bet .............lasīt atbildi šeit

Vai sviests ir alergēns?

Labdien! Lūdzu palīdzību jautājumā par pārtikas alergēniem: Piens skaitās alergēnu sarakstā. Kā ir ar sviesta lietošanu? Sviests ir piena produkts, līdz ar to arī sviests ir alergēns? Vai sviestu var lietot cilvēki, kas nepanes pienu? Paldies! .............lasīt atbildi šeit

Vai uzturvērtības norādēm pārtikas preču marķējumā obligāti ir jābūt tabulas veidā?

.............lasīt atbildi šeit

Vai Latvijā ražotajos medikamentos ir glutēns?

Vai Latvijā ražotajos medikamentos ir glutēns? Atbild Irina Rubinčika, Celiakijas pacientu atbalsta biedrības "Gluten-Free Experts" valdes locekle.............lasīt visu tekstu

Šobrīd esam sākuši strādāt arī ar bezglutēna produktiem

Šobrīd esam sākuši strādāt arī ar bezglutēna produktiem - kā zināms, tiem ir savs apzīmējums, vārpiņa kurai ir pārvilkta svītra.........lasīt visu tekstu

Ar ko atšķiras sula, nektārs un sulas dzēriens?

Tirdzniecības nosaukumus „sula” un „nektārs” nosaka 2013.g.15.oktobra Ministru kabineta noteikumi Nr.1113. .........lasīt visu tekstu

Kāds ir Jūsu viedoklis par „Cido” sulām? Vai Latvijā ražotās sulas pakās ir 100% dabīgas? No kā tās tiek ražotas?

„CIDO grupa” ražotas sulas, nektāri un sulu dzērieni ir kvalitatīvi un to lietošana var lieliski papildināt mūsu uzturu ar vitamīniem un minerālvielām, ar ko bagāti augļi. Ja uz CIDO pakas ir uzrakstīts „sula no koncentrāta”, ....lasīt vairāk

Kas ir akrilamīds?

Akrilamīds ir kancerogēna viela, kas var veidoties cieti saturošos produktos, tos apstrādājot augstās temperatūrās (augstākās par 120 ºC) — cepot, fritējot un grauzdējot (kartupeļu čipsos, frī kartupeļos, grauzdētā maizē un grauzdiņos). Cieti saturošu produktu ...lasīt vairāk

+371 29243382
Noteikumi par uztura normām

2012.gada 13.martā ir apstiprināti Ministru kabineta noteikumi Nr.172 „Noteikumi par uztura normām izglītības iestāžu izglītojamiem, sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūciju klientiem un ārstniecības iestāžu pacientiem” Noteikumi, kas stājas spēkā 2012.gada 1.jūnijā, nosaka ....lasīt visu tekstu

Programma 5 DIENĀ

Lai sabiedrībā palielinātu dārzeņu un augļu patēriņu, daudzviet pasaulē darbojas programma 5 DIENĀ: Kanādā, ASV, Dānijā, Vācijā, Spānijā, Igaunijā un citās valstīs. Programmas 5 DIENĀ ideja ir ļoti vienkārša: katrā ēdienreizē ir jābūt dārzeņu vai augļu porcijai, piemērām ....lasīt visu tekstu

Alergēnu kontrole pārtikas apritē

Mūsdienīgā medicīna pagaidām nevar pilnībā izārstēt pārtikas alerģiju un cilvēkiem ar šādu problēmu ir jāizvairās no alergēnu saturošas pārtikas lietošanas. Tas nenozīmē, ka pārtikas uzņēmumam ir jāatsakās no minēto izejvielu lietošanas vai produktu ražošanas. Lai paaugstinātu patērētāju un klientu uzticību, pārtikas uzņēmumi izstrādā un ievieš .....lasīt visu tekstu

Regula (EK) Nr. 2023/2006 (2006.gada 22.decembris) par materiālu un izstrādājumu, kam ir paredzēta saskare ar pārtiku, labu ražošanas praksi

Kā ir noteikts Regulas 1935/2004 3.pantā, materiāliem un izstrādājumiem, tostarp aktīvajiem un viedajiem materiāliem un izstrādājumiem, jābūt ražotiem atbilstīgi labai ražošanas praksei. Konkrēti labas ražošanas prakses pasākumi ir aprakstīti Komisijas Regulā Nr. 2023/2006 (2006.gada 22.decembris) par materiālu un izstrādājumu, kam ir paredzēta saskare ar pārtiku, labu ražošanas praksi. Regulas prasības piemēro no .....lasīt visu tekstu

HACCP principu ieviešana

Mūsdienīgā pasaulē viena no svarīgajām pārtikas uzņēmumu klientu un patērētāju prasībām ir produktu kvalitāte un drošums. pārtikas nekaitīgumu nodrošina vairāki faktori: ....lasīt visu tekstu

Sertifikācija atbilstoši ISO 22000 prasībām

Lai saņemtu starptautiski atzītu ISO 22000 sertifikātu, vispirms jāizlemj, kas nodarbosies ar sistēmas izstrādāšanu un ieviešanu. Ja uzņēmumā ir speciālists ar pieredzi, kas labi orientējas pārtikas drošuma jautājumos un standarta prasībās, tad šo darbu var veikt pašiem spēkiem. Tomēr biežāk uzņēmumi ...lasīt visu tekstu