Jāsaprot, ka neeksistē absolūti veselīgs produkts. Arī gaļa var nest mums labumu vai veicināt hronisko slimību attīstību. Jārēķinās ar gaļas veidu, apēsto daudzumu, sastāvu, uzglabāšanas, gatavošanas un citiem nosacījumiem. . ....lasīt visu tekstu
Jāatceras par to, ka gaļa, gaļas izstrādājumi un gaļas produkti ir jāuzglabā ledusskapī ražotāja norādītajā termiņā. Arī mikroorganismiem tas ir vērtīgs produkts. . ....lasīt visu tekstu
Gaļas lietošana ir saistīta ar pārmērīgā svara rašanās risku, sirds asinsvadu slimību attīstību, aterosklerozi. . ....lasīt visu tekstu
Gaļa ir vērtīgo uzturvielu avots. Nosaukšu trīs. . ....lasīt visu tekstu
Strīdi par gaļas veselīgumu un kaitīgumu nav mazinājušies gadsimtu gaitā. Tās uzturvērtību un kaitējumu pierāda daudzi zinātnieki un ārsti, bet veģetārieši un vegāni pierāda, ka cilvēks nav gaļas ēdājs. . ....lasīt visu tekstu
Salīdzinoši nesen pasaulē hloramfenikols jeb levomicetīns bija populārs dzīvnieku ārstēšanas līdzeklis, taču pašlaik šāda antibiotika izmantošana produktīvo dzīvnieku ārstēšanā ir aizliegta. ....lasīt visu tekstu
2003. gada 30. jūnijā uzņēmums Robert Craig & Sons iesniedza Apvienotās Karalistes kompetentajām iestādēm lūgumu par Spānijas salvijas jeb chia (Salvia hispanica) sēklu un rupji maltu sēklu kā jaunas pārtikas produktu sastāvdaļas laišanu tirgū ....lasīt visu tekstu
Listerioze ir akūta dzīvnieku un cilvēku infekcijas slimība, kam raksturīgi centrālās nervu sistēmas, limfmezglu un dažādu iekšējo orgānu bojājumi. Saslimstība ar listeriozi nav augsta, bet seku smagums var būt smags. Eiropā uz 1 miljonu iedzīvotājiem reģistrē vidēji 2 — 7 saslimšanas gadījumus gadā. Latvijā katru gadu tiek reģistrēti 5 — 7 listeriozes gadījumi ....lasīt visu tekstu
Saskaņā ar Eiropas Komisijas Regulas (EK) Nr. 41/2009 definīciju, glutēns, jeb lipeklis, ir kviešu, rudzu, miežu, auzu vai to krustoto šķirņu olbaltumviela un tās atvasinājumi....lasīt visu tekstu
Akrilamīds ir kancerogēna viela, kas var veidoties cieti saturošos produktos, tos apstrādājot augstās temperatūrās (augstākās par 120 ºC) .....lasīt visu tekstu
jautājums par E-vielām joprojām interesē patērētājus. Kā neapmaldīties pārtikas piedevu jeb E-vielu džungļos? .............lasīt atbildi šeit
Vai visas E vielas ir tik liels bubulis, kā daudziem šķiet?E vielas (no angļu valodas – E – edible - ēdams), jeb pārtikas piedevas ir produkta sastāvdaļas un norāde par to klātbūtni produkta marķējumā neliecina, ka šajā produktā ir inde un produkts ir potenciāli bīstams cilvēku veselībai .............lasīt atbildi šeit
Vēlējos lūgt konsultāciju par Diētiskās pārtikas cilvēkiem ar veselības traucējumiem reklāmu. Sakiet, vai šiem produktiem drīkst būt akcijas ar atlaidēm aptiekās, kas publicētas aptiekas avīzē patērētājiem?LR un ES normatīvajos aktos nav aizlieguma veicināt diētisko produktu, t.sk.diētisko pārtiku cilvēkiem ar veselības traucējumiem, realizāciju, veicot akcijas ar atlaidēm un sniedzot informāciju reklāmā, bet .............lasīt atbildi šeit
Vai sviests ir alergēns?Labdien! Lūdzu palīdzību jautājumā par pārtikas alergēniem: Piens skaitās alergēnu sarakstā. Kā ir ar sviesta lietošanu? Sviests ir piena produkts, līdz ar to arī sviests ir alergēns? Vai sviestu var lietot cilvēki, kas nepanes pienu? Paldies! .............lasīt atbildi šeit
Vai uzturvērtības norādēm pārtikas preču marķējumā obligāti ir jābūt tabulas veidā?.............lasīt atbildi šeit
Vai Latvijā ražotajos medikamentos ir glutēns?Vai Latvijā ražotajos medikamentos ir glutēns? Atbild Irina Rubinčika, Celiakijas pacientu atbalsta biedrības "Gluten-Free Experts" valdes locekle.............lasīt visu tekstu
Šobrīd esam sākuši strādāt arī ar bezglutēna produktiemŠobrīd esam sākuši strādāt arī ar bezglutēna produktiem - kā zināms, tiem ir savs apzīmējums, vārpiņa kurai ir pārvilkta svītra.........lasīt visu tekstu
Ar ko atšķiras sula, nektārs un sulas dzēriens?Tirdzniecības nosaukumus „sula” un „nektārs” nosaka 2013.g.15.oktobra Ministru kabineta noteikumi Nr.1113. .........lasīt visu tekstu
Kāds ir Jūsu viedoklis par „Cido” sulām? Vai Latvijā ražotās sulas pakās ir 100% dabīgas? No kā tās tiek ražotas?„CIDO grupa” ražotas sulas, nektāri un sulu dzērieni ir kvalitatīvi un to lietošana var lieliski papildināt mūsu uzturu ar vitamīniem un minerālvielām, ar ko bagāti augļi. Ja uz CIDO pakas ir uzrakstīts „sula no koncentrāta”, ....lasīt vairāk
Kas ir akrilamīds?Akrilamīds ir kancerogēna viela, kas var veidoties cieti saturošos produktos, tos apstrādājot augstās temperatūrās (augstākās par 120 ºC) — cepot, fritējot un grauzdējot (kartupeļu čipsos, frī kartupeļos, grauzdētā maizē un grauzdiņos). Cieti saturošu produktu ...lasīt vairāk
2012.gada 13.martā ir apstiprināti Ministru kabineta noteikumi Nr.172 „Noteikumi par uztura normām izglītības iestāžu izglītojamiem, sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūciju klientiem un ārstniecības iestāžu pacientiem” Noteikumi, kas stājas spēkā 2012.gada 1.jūnijā, nosaka ....lasīt visu tekstu
Programma 5 DIENĀLai sabiedrībā palielinātu dārzeņu un augļu patēriņu, daudzviet pasaulē darbojas programma 5 DIENĀ: Kanādā, ASV, Dānijā, Vācijā, Spānijā, Igaunijā un citās valstīs. Programmas 5 DIENĀ ideja ir ļoti vienkārša: katrā ēdienreizē ir jābūt dārzeņu vai augļu porcijai, piemērām ....lasīt visu tekstu
Alergēnu kontrole pārtikas apritēMūsdienīgā medicīna pagaidām nevar pilnībā izārstēt pārtikas alerģiju un cilvēkiem ar šādu problēmu ir jāizvairās no alergēnu saturošas pārtikas lietošanas. Tas nenozīmē, ka pārtikas uzņēmumam ir jāatsakās no minēto izejvielu lietošanas vai produktu ražošanas. Lai paaugstinātu patērētāju un klientu uzticību, pārtikas uzņēmumi izstrādā un ievieš .....lasīt visu tekstu
Regula (EK) Nr. 2023/2006 (2006.gada 22.decembris) par materiālu un izstrādājumu, kam ir paredzēta saskare ar pārtiku, labu ražošanas praksiKā ir noteikts Regulas 1935/2004 3.pantā, materiāliem un izstrādājumiem, tostarp aktīvajiem un viedajiem materiāliem un izstrādājumiem, jābūt ražotiem atbilstīgi labai ražošanas praksei. Konkrēti labas ražošanas prakses pasākumi ir aprakstīti Komisijas Regulā Nr. 2023/2006 (2006.gada 22.decembris) par materiālu un izstrādājumu, kam ir paredzēta saskare ar pārtiku, labu ražošanas praksi. Regulas prasības piemēro no .....lasīt visu tekstu
HACCP principu ieviešanaMūsdienīgā pasaulē viena no svarīgajām pārtikas uzņēmumu klientu un patērētāju prasībām ir produktu kvalitāte un drošums. pārtikas nekaitīgumu nodrošina vairāki faktori: ....lasīt visu tekstu
Sertifikācija atbilstoši ISO 22000 prasībāmLai saņemtu starptautiski atzītu ISO 22000 sertifikātu, vispirms jāizlemj, kas nodarbosies ar sistēmas izstrādāšanu un ieviešanu. Ja uzņēmumā ir speciālists ar pieredzi, kas labi orientējas pārtikas drošuma jautājumos un standarta prasībās, tad šo darbu var veikt pašiem spēkiem. Tomēr biežāk uzņēmumi ...lasīt visu tekstu