21 marts 2019

No ka patērētājs nebaidās, lietojot gaļu, bet vajadzētu...?

Jāatceras par to, ka gaļa, gaļas izstrādājumi un gaļas produkti ir jāuzglabā ledusskapī ražotāja norādītajā termiņā. Arī mikroorganismiem tas ir vērtīgs produkts. Sāls daudzuma samazināšana un atteikšanās no nātrija nitrīta var veicināt bīstamo mikroorganismu augšanu, ja transportējot vai realizējot produktus pieļauj novirzes temperatūras režīmos. Vakuumā vai aizsargatmosfērā iepakotos produktos mikroorganismiem, kuriem ir nepieciešams skābeklis, nav iespējas vairoties, bet pēc iepakojuma atvēršanas var būt pavisam cits termiņš (piemerām, 48 stundas). Diemžēl ir bīstamo mikroorganismu veidi, kas var augt arī bezskābekļa vidē. Jebkuram produktam ir dažādu mikroorganismu neliels daudzums, kas istabas temperatūrā vairojas ģeometriskajā progresijā. Starp tiem var būt patogēni, kas izraisa slimības, vai tie, kas izraisa bojāšanas procesus un šādā gādījumā būs nepatīkamā smaka, gļota un citas bojāšanas pazīmes. Daži cilvēki domā, ka termiskā apstrāde var atrisināt visas ar mikroorganismiem saistītās problēmas. Tomēr daži mikroorganismi augšanas laikā veido termiski izturīgo toksīnu, kas izraisa saindēšanās. Termiskā apstrāde būtiski var samazināt mikroorganismu skaitu un šādi mikroorganismi vārīšanas/cepšanas laikā iet bojā, bet toksīns paliek. Gaļas produkti, kas uzglabāti bez aukstuma, ir potenciāli bīstami. Drošas uzglabāšanas temperatūras ir: gaļai + 7 °C, aknām un citiem subproduktiem +3 °C, putnu gaļai +4 °C, maltai gaļai +2 °C.

Informācija

Katra produkta marķējumā ir informācija, kuras mērķis palīdzēt patērētājam saprast, par ko viņš maksā naudu. Marķējuma atbilstību ļoti stingri uzrauga pārtikas un veterinārais dienests. Marķējums palīdz saprast, kas tas ir par produktu, cik tas satur gaļas un kādas vēl sastāvdaļas pievienotas, kādi ir uzglabāšanas nosacījumi u.c. Visas sastāvdaļas norāda dilstošā secībā, tas nozīmē, ka pirmajā vietā ir sastāvdaļa ar lielāko īpatsvaru. Uzturvērtību palīdzēs novērtēt informācija par kalorijām, olbaltumvielām, taukiem u.c.

Jāsaprot, ka neeksistē absolūti veselīgs produkts. Arī gaļa var nest mums labumu vai veicināt hronisko slimību attīstību. Jārēķinās ar gaļas veidu, apēsto daudzumu, sastāvu, uzglabāšanas, gatavošanas un citiem nosacījumiem.

Cik droša veselībai ir gaļa?

Gaļas vērtība

Ar kādiem riskiem saista gaļas lietošanu?

Lietojot gaļu, jāatcerās, ka:

Jautājumi un atbildes
Kā pārtikas piedevas iegūst? Un kāpēc tās nepieciešamas? Pārtikas piedevu veidi (īss apraksts par katru no veidiem). To iedalījums. Kuras no E-vielām ir īpaši toksiskas un bīstamas, iespējams, pat alerģiskas?

jautājums par E-vielām joprojām interesē patērētājus. Kā neapmaldīties pārtikas piedevu jeb E-vielu džungļos? .............lasīt atbildi šeit

Vai visas E vielas ir tik liels bubulis, kā daudziem šķiet?

E vielas (no angļu valodas – E – edible - ēdams), jeb pārtikas piedevas ir produkta sastāvdaļas un norāde par to klātbūtni produkta marķējumā neliecina, ka šajā produktā ir inde un produkts ir potenciāli bīstams cilvēku veselībai .............lasīt atbildi šeit

Vēlējos lūgt konsultāciju par Diētiskās pārtikas cilvēkiem ar veselības traucējumiem reklāmu. Sakiet, vai šiem produktiem drīkst būt akcijas ar atlaidēm aptiekās, kas publicētas aptiekas avīzē patērētājiem?

LR un ES normatīvajos aktos nav aizlieguma veicināt diētisko produktu, t.sk.diētisko pārtiku cilvēkiem ar veselības traucējumiem, realizāciju, veicot akcijas ar atlaidēm un sniedzot informāciju reklāmā, bet .............lasīt atbildi šeit

Vai sviests ir alergēns?

Labdien! Lūdzu palīdzību jautājumā par pārtikas alergēniem: Piens skaitās alergēnu sarakstā. Kā ir ar sviesta lietošanu? Sviests ir piena produkts, līdz ar to arī sviests ir alergēns? Vai sviestu var lietot cilvēki, kas nepanes pienu? Paldies! .............lasīt atbildi šeit

Vai uzturvērtības norādēm pārtikas preču marķējumā obligāti ir jābūt tabulas veidā?

.............lasīt atbildi šeit

Vai Latvijā ražotajos medikamentos ir glutēns?

Vai Latvijā ražotajos medikamentos ir glutēns? Atbild Irina Rubinčika, Celiakijas pacientu atbalsta biedrības "Gluten-Free Experts" valdes locekle.............lasīt visu tekstu

Šobrīd esam sākuši strādāt arī ar bezglutēna produktiem

Šobrīd esam sākuši strādāt arī ar bezglutēna produktiem - kā zināms, tiem ir savs apzīmējums, vārpiņa kurai ir pārvilkta svītra.........lasīt visu tekstu

Ar ko atšķiras sula, nektārs un sulas dzēriens?

Tirdzniecības nosaukumus „sula” un „nektārs” nosaka 2013.g.15.oktobra Ministru kabineta noteikumi Nr.1113. .........lasīt visu tekstu

Kāds ir Jūsu viedoklis par „Cido” sulām? Vai Latvijā ražotās sulas pakās ir 100% dabīgas? No kā tās tiek ražotas?

„CIDO grupa” ražotas sulas, nektāri un sulu dzērieni ir kvalitatīvi un to lietošana var lieliski papildināt mūsu uzturu ar vitamīniem un minerālvielām, ar ko bagāti augļi. Ja uz CIDO pakas ir uzrakstīts „sula no koncentrāta”, ....lasīt vairāk

Kas ir akrilamīds?

Akrilamīds ir kancerogēna viela, kas var veidoties cieti saturošos produktos, tos apstrādājot augstās temperatūrās (augstākās par 120 ºC) — cepot, fritējot un grauzdējot (kartupeļu čipsos, frī kartupeļos, grauzdētā maizē un grauzdiņos). Cieti saturošu produktu ...lasīt vairāk

+371 26814075
Noteikumi par uztura normām

2012.gada 13.martā ir apstiprināti Ministru kabineta noteikumi Nr.172 „Noteikumi par uztura normām izglītības iestāžu izglītojamiem, sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūciju klientiem un ārstniecības iestāžu pacientiem” Noteikumi, kas stājas spēkā 2012.gada 1.jūnijā, nosaka ....lasīt visu tekstu

Programma 5 DIENĀ

Lai sabiedrībā palielinātu dārzeņu un augļu patēriņu, daudzviet pasaulē darbojas programma 5 DIENĀ: Kanādā, ASV, Dānijā, Vācijā, Spānijā, Igaunijā un citās valstīs. Programmas 5 DIENĀ ideja ir ļoti vienkārša: katrā ēdienreizē ir jābūt dārzeņu vai augļu porcijai, piemērām ....lasīt visu tekstu

Alergēnu kontrole pārtikas apritē

Mūsdienīgā medicīna pagaidām nevar pilnībā izārstēt pārtikas alerģiju un cilvēkiem ar šādu problēmu ir jāizvairās no alergēnu saturošas pārtikas lietošanas. Tas nenozīmē, ka pārtikas uzņēmumam ir jāatsakās no minēto izejvielu lietošanas vai produktu ražošanas. Lai paaugstinātu patērētāju un klientu uzticību, pārtikas uzņēmumi izstrādā un ievieš .....lasīt visu tekstu

Regula (EK) Nr. 2023/2006 (2006.gada 22.decembris) par materiālu un izstrādājumu, kam ir paredzēta saskare ar pārtiku, labu ražošanas praksi

Kā ir noteikts Regulas 1935/2004 3.pantā, materiāliem un izstrādājumiem, tostarp aktīvajiem un viedajiem materiāliem un izstrādājumiem, jābūt ražotiem atbilstīgi labai ražošanas praksei. Konkrēti labas ražošanas prakses pasākumi ir aprakstīti Komisijas Regulā Nr. 2023/2006 (2006.gada 22.decembris) par materiālu un izstrādājumu, kam ir paredzēta saskare ar pārtiku, labu ražošanas praksi. Regulas prasības piemēro no .....lasīt visu tekstu

HACCP principu ieviešana

Mūsdienīgā pasaulē viena no svarīgajām pārtikas uzņēmumu klientu un patērētāju prasībām ir produktu kvalitāte un drošums. pārtikas nekaitīgumu nodrošina vairāki faktori: ....lasīt visu tekstu

Sertifikācija atbilstoši ISO 22000 prasībām

Lai saņemtu starptautiski atzītu ISO 22000 sertifikātu, vispirms jāizlemj, kas nodarbosies ar sistēmas izstrādāšanu un ieviešanu. Ja uzņēmumā ir speciālists ar pieredzi, kas labi orientējas pārtikas drošuma jautājumos un standarta prasībās, tad šo darbu var veikt pašiem spēkiem. Tomēr biežāk uzņēmumi ...lasīt visu tekstu